Realizując założenia kampanii „TAK dla sportu, NIE dla agresji i przestępczości” sfinansowanej ze środków Funduszu Sprawiedliwości, którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości, w swoim nadrzędnym celu dążącej do przeciwdziałania występowaniu patologii społecznych wśród młodzieży, należy możliwie szeroko patrzeć na wszelakie pomocne środki prewencyjne. Często pomijanym elementem jest dieta, bo ta niewłaściwa może mieć negatywne skutki w rozwoju psychofizycznym. Na co zwracać uwagę, a czego unikać?


Dzieci od zawsze wolały dania „smaczniejsze”, lecz zdecydowanie mniej zdrowe – spaghetti, frytki, smażone mięso... Najczęściej z niechęcią spotykają się dania zawierające warzywa, owoce czy kasze, a te powinny być codziennym standardowym elementem diety naszych podopiecznych. Uwzględnienie tych produktów w pożywieniu zapewni dzieciom prawidłowy wzrost oraz witalność ciała fizycznego, a to przekłada się na odpowiedni rozwój intelektualny, poprawę zdolności koncentracji, a także samopoczucie dziecka, jego humor czy wreszcie motywację do działania. Są to istotne elementy w życiu młodego, jeszcze kształtującego się ciała i umysłu – brak obecności zbilansowanej i zdrowej diety w wielu przypadkach prowadzi do rozmaitych patologii takich, jak nadwaga, niedowaga czy zaburzenia koncentracji, a te mogą w późniejszych latach sprowadzić na złą ścieżkę.


Przy wyborze składników w daniach serwowanych pociechom należy bacznie zwracać uwagę na formę pożywienia. Posiłki zawierają substancje odżywcze takie, jak białko, węglowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy czy minerały – jednak to jedzenie jest przez dzieci spożywane, a nie stricte substancje w nim zawarte. Przykładowo białko zawarte w chlebie razowym jest zupełnie inne niż w kawałku mięsa, w rezultacie przyjmowanie białka z tych dań inaczej wpłynie na ciało dziecka.


Ogromny wpływ na jakość produktów wykorzystywanych do przygotowywania potraw ma rodzic podczas wybierania składników w sklepie. Jest to istotna część zdrowego odżywiania – to w jaki sposób jedzenie zostało przetworzone i w jakiej formie jest podane na półce sklepowej. Informacje te dostępne są na etykietach produktów, warto poświęcić w sklepie dłuższą chwilę na uważne przeczytanie informacji dotyczących pochodzenia jedzenia i sposobu, w jakim są uprawiane. Te pozornie drobne różnice wyuczą u każdego członka rodziny zdrowe nawyki żywieniowe, a im wcześniej zostaną takie wprowadzone – tym lepiej. W toku dorastania dziecka pojawią się placówki szkolne, które oferując gastronomię często odbierają rodzicom możliwość kontroli odżywiania swoich podopiecznych. Dlatego ważnym jest wprowadzenie wspomnianych nawyków wcześnie – wykształci to w dziecku dobre nawyki powodujące lepsze wybory kulinarne u dzieci.


Wykształcenie złych nawyków żywieniowych bezpośrednio łączy się z działaniami prewencyjnymi kampanii „TAK dla sportu, NIE dla agresji i przestępczości” – te uwzględniają zwracanie uwagi na prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieci, na co zdrowe odżywianie ma bezpośredni wpływ. Docelowo odżywianie niewłaściwe w wielu przypadkach prowadzi do rezygnacji lub najzwyczajniej niemożności uprawiania na co dzień aktywności fizycznej – to znowu może skutkować lawiną negatywnych oddziaływań na psychikę dziecka.